Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektledare
Åsa Össbo
Projekttid
November, 2019 - Juni, 2024
Nov, 2019 - Jun, 2024
Projektbudget
7 007 000 SEK
Lärosäte
Umeå universitet
Detta projekt syftar till att koppla ihop historiska processer av vattenkraftutbyggnad med nutida konsekvenser för att undersöka konflikter mellan urfolk och industri samt undersöka urfolks rekommendationer för framtida relationsbyggande. I projektet genomförs historiska fallstudier, intervjustudier och internationella jämförelser för att undersöka: Konsekvenser av historiska och nutida energiutbyggnader; Utvinningsindustriers användning av Corporate Social Responsibility; Vattenkraft eller andra utvinningsindustriers påverkan på urfolksgrupper i Sverige, Norge, Finland och södra Australien. Projektet har föregåtts av en pilotstudie där diskussioner har förts med samiska grupper om projektets utformning.
Ett inslag från SVT Sápmi “Ny forskning: så har vattenkraften slagit mot Sápmi” rapporterar om symposiet kring forskningsprojektet Skada Skedd.
Várdduos Elsa Laula-symposium kommer i år att handla om kommunikation av och diskussion om forskningsresultaten från projektet Skada skedd.Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion.
Vi håller presentationer på förmiddagen och panelsamtal och diskussion på eftermiddagen.
Symposiet hålls på Bildmuseet i Umeå den 28 november 2023 kl. 9.00-16.30
Läs reportaget om Kristina Sehlin MacNeil som var gästforskare i Australien under en tid då landet förbereder sig för en folkomröstning gällande den så kallade ”Voice to Parliament” – ett slags rådgivande organ till regeringen i frågor som rör Australiens urfolk.
Kristina medverkar i 15 minuter från Sápmi i SVT och berättar mer om folkomröstningen. Här kan du se avsnittet.
Kristina Sehlin MacNeil, docent i samiska studier och forskare vid Várdduo – Centrum för samisk forskning, deltar i VK-podden Vad vet vi?
I avsnitten Om marken och den gröna omställningen samtalar programledaren Sofia Mirjamsdotter med Kristina Sehlin MacNeil.
Har du hört om den gröna omställningen i norr? Hur den inte bara ska rädda klimatet utan också norra Sverige. Men hur grön är den, egentligen? https://www.umu.se/nyheter/vardduo-forskare-deltar-i-vk-podden-vad-vet-vi_11809283/
I en ny publikation undersöker Åsa Össbo hur de statliga energibolagen Vattenfall AB, Statkraft A/S och Kemijoki Oy berättar via sina hemsidor och andra kanaler om sin vattenkraftutbyggnad i Sápmi. Läs artikeln Hydropower histories and narrative injustice: state-owned energy companies’ narratives of hydropower expansion in Sápmi via denna länk.
Åsa Össbo berättar om sin publikation Back to square one. Green sacrifice zones in Sápmi and Swedish policy responses to energy emergencies
Publicerad i Arctic Review on Law and Politics, Cappelen Damm Akademisk 2023, Vol. 14
Lyssna till ett samtal om arvet efter vattenkraften i Sverige. Plats: Uppsala konstmuseum den 20 oktober kl 18.00.
Hur har utbyggnaden av älvarna kommit att spela en central roll i efterkrigstidens välfärdsstat samtidigt som påverkan på de samiska samhällena, samt miljön varit signifikant.
Konstnären David Larsson, forskaren Åsa Össbo och författaren Elin Anna Labba närmar sig ämnet från sina specifika perspektiv, genom konstnärligt och akademiska efterforskningar, men även genom familjeberättelser och levda erfarenheter i relation till vattenkraften.
Moderator: Jannete Hentati
Läs mer på https://konstmuseum.uppsala.se/kalendarium/samtal-arvet-efter-vattenkraften-i-sverige/
Kristina Sehlin MacNeil med flera utvärderar metoden Social Life Cycle Assessment för användande i en urfolkskontext.
länk till artikeln:
http://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1552949/FULLTEXT01.pdf
Back to square one. Green sacrifice zones in Sápmi and Swedish policy responses to energy emergencies
Publicerad i Arctic Review on Law and Politics, Cappelen Damm Akademisk 2023, Vol. 14
Artikelförfattare: Åsa Össbo
Länk till artikeln: https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?language=sv&pid=diva2%3A1744256&dswid=175
Hydropower histories and narrative injustice: state-owned energy companies’ narratives of hydropower expansion in Sápmi
ingår i Water History
Artikelförfattare: Åsa Össbo
Länk till artikeln: https://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?language=sv&pid=diva2%3A1759919&dswid=7175
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Projektets deltagare står själva för sidans innehåll och projektens resultat.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se