Vilken är den viktigaste insikten från forskningsprojektet?
Sveriges mål för infångning av koldioxid från biomassa ligger inte i linje med den beredskap som finns hos industrin i dag. I Sverige är vi ändå relativt väl rustade för att implementera avskiljning av koldioxid från biomassa, men samtidigt kräver det stora investeringar som ligger långt från industriernas affärsmodeller. Vad motiverar exempelvis massa- och pappersindustrin som i dag har en fossilfri produktion att investera mer än 100 miljoner kronor för att skapa minusutsläpp, samtidigt som deras kärnprocess blir mer komplex?
Vad har överraskat dig under forskningsprojektet?
Att Stockholm Exergi investerar i koldioxidavskiljning trots brist på tydliga ramverk och finansieringssystem. Det trodde jag inte när vi startade projektet för sex år sedan. Om deras planer blir verklighet blir de först i världen och kommer att bidra med 800 000 ton negativa koldioxidutsläpp per år, trots att de inte får betalt för negativa utsläpp annat än genom frivilliga marknader.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen om koldioxidavskiljning och -lagring?
Att det primärt är en teknikutmaning. I verkligheten är det en av de största logistikutmaningarna i människans historia. Teoretiskt sett finns lagringsutrymme i Nordsjön som skulle kunna ta hand om koldioxid från hela Europa, men ännu finns ingen beprövad logistikkedja och ingen som har helhetsansvar för infrastrukturen. I dagsläget har vi inte ens tillgängliga båtar som kan transportera den mängd koldioxid som behövs.
Vem kan använda resultaten från studien och till vad?
Koldioxidavskiljning och -lagring är en ny, relativt okänd teknik som samhället ska investera stort i, därför ser jag det som att vi har haft ett folkupplysningssyfte. Som experter kan vi förklara både möjligheter och utmaningar. Vi har haft många kontakter med journalister under de här åren och pratat om koldioxidavskiljning och -lagring.
Kunskapen från studien har också fångats upp av politiken. Bland annat kom vårt förslag om omvända auktioner av negativa koldioxidutsläpp med i utredningen Vägen till en klimatpositiv framtid (SOU 2020:4). Det har senare blivit regeringens huvudspår för att stimulera negativa utsläpp.
Vad vill du studera vidare?
Infångning av koldioxid från biomassa ska i första hand användas för att kompensera för samhällsviktiga residuala utsläpp, som vi inte kan göra något åt. Men en farhåga som ofta lyfts är att för grandiosa planer på negativa utsläpp gör att samhället slappnar av och därför inte genomför de utsläppsminskningar som behövs. Det skulle jag vilja studera.
Läs mer om projektet Koldioxidavskiljning och -lagring i Sverige: Historiska lärdomar, samtida uppfattningar och styrinstrument.
Läs även mer om Anders Hanssons pågående forskningsprojekt Solstrålsreglering som nödvändigt ont eller fullvärdig klimatåtgärd?