Hur får vi bäst effekt av ekonomiska styrmedel för klimat- och energipolitiken? Vi har ställt fem frågor till Bengt Johansson, forskare inom MESAM som har lett projektet De ekonomiska styrmedlens politik – mellan idé och praktik som avslutades 2022.
– Politikens utgångspunkt är ofta att hitta det allra mest effektiva styrmedlet för att möta klimatkrisen. Det är bra, men inte sällan stöter man på problem längs vägen som gör att styrmedlet tappar i effektivitet. Vi har tittat på vilka faktorer som är viktiga och vad som händer när ekonomiska styrmedel ska införas, säger Bengt Johansson.
Vilka fördelar och utmaningar finns när det gäller ekonomiska styrmedel för klimat- och energipolitiken?
– Ekonomiska styrmedel är centrala för Sveriges energi- och klimatpolitik, och ett väldigt effektivt sätt att göra fossila energislag dyrare, relativt sett, för att gynna effektiviseringar och göra plats åt förnybara alternativ. Fördelar som ofta framhålls är att man överlämnar valen åt dem som har möjlighet att genomföra åtgärder, som hushåll och industrier, i stället för att centralstyra. Baksidan är att det kan ge ökade kostnader vilket kan påverka exempelvis hushållen negativt.
Vilka är de viktigaste insikterna från projektet?
– Vi har sett att i princip överallt där ekonomiska styrmedel har införts har de anpassats för att få politisk acceptans och hantera målkonflikter, men samtidigt tappat en del i effektivitet. För att hantera det behöver de ekonomiska styrmedlen ses som delar av styrmedelspaket för att öka genomförbarhet och effektivitet.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen när det gäller ekonomiska styrmedel för energi- och klimatpolitiken?
– En ganska vanlig missuppfattning är att styrmedel inte har någon betydelse. Exempelvis påstås ibland att högre bensinpriser inte har någon effekt på utsläppen, medan forskning i själva verket visat att det får genomslag när det gäller energianvändning och utsläpp.
Det är lätt att fastna i de kortsiktiga konsekvenserna. I exemplet med högre bensinpriser kan en enskild bilist kanske inte se hur den på kort sikt kan ställa om sitt liv, medan det på längre sikt finns fler möjligheter att till exempel köpa mer effektiva fordon, välja att bo närmare arbetet och så vidare.
Vem kan använda resultaten från studierna och till vad?
– Resultatet av forskningen ger inga rekommendationer, utan ska fungera som en hjälp och ett underlag för beslutsfattare för att kunna ta beslut om styrmedel. Det är svårt och det finns många olika faktorer att ta hänsyn till – men det betyder inte att man inte ska göra någonting alls. Styrmedel som inte fungerar perfekt är ändå i allmänhet mycket bättre än inga styrmedel.
Vad skulle du vilja studera vidare?
– Det finns potential att borra mer i det politikövergripande. Transport-, regional- och fördelningspolitik är exempelvis viktiga politikområden att väga in i diskussioner om styrning i klimatpolitiken, för att få mest effektivt resultat för hela samhället.
Läs mer om projektet De ekonomiska styrmedlens politik – mellan idé och praktik.
Här finns en populärvetenskaplig rapport som sammanfattar de viktigaste rönen från projektet.