Fem frågor till Rikard Hjorth Warlenius, universitetslektor och docent vid Göteborgs universitet och Södertörns högskola som har drivit MESAM-projektet Gräsrotsinitiativ för energiomställning – effekter, hinder och framgångsfaktorer som avslutades under hösten 2024.
– Gräsrotsinitiativ kan spela en viktig roll i samhällets energiomställning. Vi har tittat på gräsrotsinitiativ i Göteborg och Berlin inom områdena energi, mobilitet, livsmedel och reparationer. Det handlar till exempel energikooperativ, cykelfrämjande, stadsodlingar och ”fixotek”, säger Rikard Hjorth Warlenius.
Vilken är den viktigaste insikten från forskningsprojektet?
– I klimatomställningen lyfts betydelsen av gräsrotsinitiativ sällan fram. I stället pratar man om vad marknaden, näringslivet och politiken ska göra. Men även om gräsrotsinitiativ kanske inte i första hand drastiskt minskar utsläppen, bidrar de till att förankra och legitimera omställningen. De kan också generera innovativa idéer och lösningar.
Hur kan fler gräsrotsinitiativ starta och växa?
– En försiktig slutsats vi kommer till är att de flesta initiativ gynnas av någon form av kommunalt stöd för att kunna etablera sig och växa. Projekt inom cykelfrämjande kan till exempel inte själva bygga cykelvägar. Många projekt dras också med en slags rumslig paradox; för att maximera sin påverkan behöver de synas centralt i städer, men deras ofta begränsade resurser gör det enklare att verka i områden där lokalerna är billigare. Den paradoxen kan lösas av exempelvis kommunalt stöd så att initiativen kan verka i centrala lägen.
Vad har överraskat dig mest utifrån studien?
– Att det är så många olika typer av människor som är engagerade i initiativen. Från mer typiska aktivister till personer som har haft höga positioner inom exempelvis energiföretag och nu vill engagera sig kooperativt. En av fördelarna med gräsrotsinitiativ är att de ofta har en bredare legitimitet och väcker mindre protester än initiativ från privata företag eller staten. Därför tror jag det är en styrka att de som engagerar sig i dem representerar många olika delar av samhället.
Vem kan använda resultaten från studien och till vad?
– De som driver eller vill starta olika gräsrotsinitiativ kan säkert lära sig något av vad vi har kommit fram till. Vi diskuterar även vad kommuner och andra offentliga aktörer kan tjäna på att främja gräsrotsinitiativ och ger exempel på hur det kan gå till. Många kommuner är ambitiösa med att göra en klimatomställning och vi menar att gräsrotsinitiativ kan spela en större roll för att fler kommuner ska nå sina mål.
Vad skulle du vilja studera vidare?
– Gräsrotsinitiativ som jobbar konkret och proteströrelser som Fridays for Future är olika typer av engagemang för klimatomställningen. Det vore intressant att studera hur de arbetar och i vilken mån de lyckas påverka samhället. Vilket är mest effektivt och hur kan de samverka för att ge största möjliga bidrag?
Läs mer om projektet Gräsrotsinitiativ för energiomställning – effekter, hinder och framgångsfaktorer.