Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Människor, i alla våra olika roller som privatpersoner, beslutsfattare, anställda eller företagsledare, gör hela tiden val och tar beslut som påverkar energisystemen och klimatutsläppen. För att ändra vårt agerande behövs kunskap som tar sin utgångspunkt i verkliga beslutsprocesser, handlingar och livsstilar. Det behövs också en ökad förståelse för de dubbelriktade sambanden mellan vårt agerande och de politiska, sociala och materiella miljöerna som vi är en del av.
Att etablera ny teknik och transformativa lösningar i samhället kan medföra effekter som är svåra att överblicka. Vissa branscher och aktörer kommer sannolikt att vinna och andra kommer att förlora beroende på vilka utvecklingsvägar energisystemet och samhället tar i framtiden. Programmet bidrar med kunskap baserat på en mångfald av metoder och olika perspektiv på förändringsprocesser.
Globala trender och marknader, politiska omvärldshändelser och säkerhetsfrågor är exempel på aspekter som också påverkar klimatomställningen i Sverige. Internationella, nationella och lokala frågor är svåra att skilja från varandra, och energifrågorna är svåra att separera från exempelvis försvar, ekonomi och sysselsättning. Programmet bidrar med kunskap om kopplingar mellan olika samhällsutmaningar och dess betydelse för att nå energi- och klimatmålen.
Energiomställningen berör alla. Sociala frågor som fördelning, rättvisa och jämställdhet behöver vara centrala i omställning till hållbara energisystem. Människor har olika uppfattningar om omställningen, men också skilda förutsättningar att delta i den, exempelvis med avseende på inkomst, utbildning, var i världen man bor, ålder och kön. Programmet stödjer forskning med olika perspektiv på social hållbarhet, inklusive olika former av makt- och normkritiska perspektiv.
Många teknikskiften kan ske på ett eller ett par decennier, men genomgripande strukturella förändringar av energi- och samhällssystemen är processer som sker under mycket långa tidsperioder. Programmet stödjer projekt med olika system- och tidsmässiga aspekter, som inkluderar såväl historiska perspektiv som tar till vara kunskap och erfarenheter om dåtidens energisystem och samhälle, som framåtblickande och nytänkande ansatser som kan öppna för nya arbetssätt och vägval.
Att skapa förändring innebär att vi förstår och tillämpar något på nya sätt i framtiden. För det krävs att det som kommer ut från forskningen kan förstås av flera. Ökad kunskap underlättar för beslutsfattare på alla nivåer att ta väl avvägda och kloka beslut. Programmet stödjer forskning med potential till praktisk tillämpning på kort och lång sikt samt satsningar på dialog och aktiv kommunikation av forskningsresultaten.
Sök bland och läs om alla pågående och avslutade forskningsprojekt inom MESAM. Forskningsprojekten är sorterade under sex tematiska områden.
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se