Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektledare
Björn Johansson
Projekttid
Oktober, 2021 - December, 2024
Okt, 2021 - Dec, 2024
Projektbudget
8,9 miljoner
Lärosäte
Linköpings Universitet
Projektet att vända strömmen syftar till att öka kunskapen om hur energisystemets utformning och ambition påverkar omgivande samhälle, miljö och klimat. Projektets mål är att främja dialog och samspel mellan aktörer som ansvarar för energisystemet och andra parter som har beroenden till, eller intresse för, energisystemet. Detta kommer att ske genom så kallade megaspel där 20-100 deltagare tillsammans hanterar utmaningar rörande energisystem, samhälle, miljö och klimat. Själva spelet utformas så att energisystemet måste fungera på ett tillfredställande och långsiktigt hållbart sätt. Detta realiseras genom en kombination av brädspel och simulering av en geografisk region där beroenden mellan energisystem, samhälle, livskvalité, miljö och klimat reflekteras på ett realistiskt sätt. Deltagarnas egna intressen och målsättningar återspeglas genom deras handlingar i spelet, vilka testas mot simuleringen som ger återkoppling till deltagarna. I megaspelet kan spelarna antingen spela en roll som motsvarar den de normalt sett har, eller spela andra aktörer för att vidga sina perspektiv.
Den interaktion som uppstår mellan deltagarna kommer att utvärderas. Långsiktiga effekter av deltagande i megaspelet kommer också att utvärderas, som till exempel attityder och föreställningar om energisystemet i förhållande till samhälle, miljö och klimat.
Projektgruppen är tvärvetenskaplig och består av kognitionsvetare, språkvetare, dataloger, pedagoger, samhällsvetare och experter på simulering och spelutveckling. Tre lärosäten deltar i projektet: Linköpings Universitet, Högskolan i Skövde och Jönköpings Universitet.
Projektet gav en presentation om megaspelsformatet och projektet på seminarieserien “Just Transitions PhD seminars” där doktorander från olika lärosäteni Sverige deltar.
Presentationen var uppskattad och gav upphov till ett stort antal frågor från publiken.
Att vända strömmen kommer att genomföra sitt näst sista megaspel i Linköping den 17:de Juni. Linköping Science Park arrangerar tillsammans med projektgruppen. Ta chansen att delta.
Bidraget Serious Megagames as a learning experience for social transformation -Reflections from the project Att vända strömmen skrivet av projetkmedlemmarna Ola Uhrqvist & Ann-Sofie Kall presenterades på konferensen Nordic Education Research Association, i Malmö sjunde Mars 2024.
Konferensbidraget “Understanding the challenge of the energy crisis – tackling system complexity with megagaming” presenterades vid konferensen European Conference on Cognitive Ergonomics i Swansea UK i September 2023.
Bidraget kan laddas ner här: https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3605655.3605689
Projektet har nu genomfört det första provspelet – det gick mycket bra och gav upphov till många bra idéer!
Den som vill följa utvecklingen av megaspelet kan följa vår speldesigner Magnus öden och äventyr här: https://gamesforsocialtransformation.wordpress.com/category/att-vanda-strommen/switching-the-current-game-design-blog/
Det första provspelet inom “Att Vända Strömmen” är planerat att ske den 20/10 2022 på Campus Valla, Linköpings Universitet. Exakt tid och plats kommer att publiceras i början av Oktober. Är du/ni intresserad av att delta? Bevaka denna sida för mer information. Det går självklart också bra att kontakta projektet, se “kontaktpersoner” nedan.
Den 20/4 besökte energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings Universitet. Besöket inleddes med en föredragning om projektet “Att vända strömmen” av Prof. Björn Johansson och Dr. Ola Leifler. Ministern fick också möjlighet att testa några av de tänkta spelkomponenterna. Besöket i sin helhet beskrivs i detta nyhetsinslag från Linköpings Universitet.
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Projektets deltagare står själva för sidans innehåll och projektens resultat.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se