Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektledare
Max Koch
Projekttid
Januari, 2020 - April, 2023
Jan, 2020 - Apr, 2023
Projektbudget
4,273,000
Lärosäte
Lunds universitet
Projektet Hållbar välfärd för nya generationens socialpolitik bedrivs av Professor Max Koch på Socialhögskolan i Lund och finansieras av Energimyndighetens forskningsprogram Människa, Energisystem och Samhälle (MESAM).
Målet med projektet är att utveckla nya generationens socialpolitik som är både socialt och ekologiskt hållbar, med särskilt fokus på kombinationen av expertkunskap och medborgares praxiskunskap.
Projektet kommer leda till förslag på policyförändringar inom fyra områden: inkomst/förmögenhetsdistribution, nutrition, mobilitet och boende.
Vi tar avstamp i begreppet hållbar välfärd samt teorier om behov, vilka betonar allmänmänskliga behov, samtidigt som kulturellt och socialt varierande behovstillfredställare beroende på kontext tas i beaktande.
Genom att kombinera medborgarforum, enkätstudie och expertforum, kommer vi reflektera över vårt nuvarande sätt att tillfredsställa våra behov och utveckla en rad nya behovstillfredställare som kan möjliggöra skälig nivå av välbefinnande samtidigt som planetens gränser respekteras och energianvändning minskas.
Vi anordnar en slutkonferens för vårt projekt under hållbarhetsveckan i Lund på Pufendorfinstitutet (bild).
Den 7e juni deltog våra projektmedlemmar i ett panelsamtal som handlade om medborgarengagemang för hållbar välfärd och ekosocialpolitik. Samtalet arrangerades som en del av Lunds universitets insats i Helsingborgs stads stadsmässa, inom ramen för Our Future City.
Samtalet vände sig till de som arbetar med social och miljömässig hållbarhet, omställningsprojekt, stadsplanering och utveckling med hållbarhetsinriktning.
Under samtalet diskuterades bland annat svårigheten i att uppmuntra olika samhällsgrupper att delta i medborgarforum. Vikten av att minska den ökande ojämlikheten för att möjliggöra en bredare engagemang samt att arbeta med återkoppling till de som deltar i olika projekt lyftes fram.
Vår projektledare Max Koch har varit med en debatt om klimatkrisen och hållbar omställning på Klimatsymposium i Norrköping. Han lyfte den oproportionella klimatbelastning som världens rikaste skikt har och behovet av en ekonomi som håller sig inom planetens gränser. Läs mer om debatten här.
Även i Lund var han med en klimatpolitisk debatt som anordnades av olika studentförbund.
Our research will be presented by Max Koch at the panel “Climate Justice and Welfare” in the upcoming Swedish Climate Symposium in Norrköping. The symposium gathers around 600 leading climate researchers. We will contribute to the panel with the topic of Welfare without growth.
Read more about the conference here.
Arbetar du med hållbarhetsfrågor och är nyfiken på vad svenska befolkningen har för önskemål för förändringar? Välkomna till ett policyforum om hållbar välfärd med fokus på boende och utforming av allmänna platser!
Som sista steget för vårt forskningsprojekt Hållbar välfärd för den nya generationens socialpolitik bjuder vi in olika samhällsaktörer för att diskutera policyförslag som har tagits fram genom våra medborgarforum (2020) och enkätstudie (2021).
Just nu finns det möjlighet för att anmäla er till ett policyforum i Helsingborg, tisdagen den 7e juni, som fokuserar på hur vi kan utforma våra allmänna platser och boendeområden på ett hållbart sätt.
Syftet med forumet är att:
– sprida spännande policyförslag som tagits fram av medborgarforum genomförda under 2020,
– dela resultat av vår enkätstudie som undersökt politiskt stöd för dessa förslag, samt att
– diskutera vidare möjligheten för att utveckla socialpolitik som är socialt och miljömässigt hållbar.
Exempel på frågor vi kommer diskutera;
– Vad stämmer överens med era erfarenheter av arbetet med hållbarhet, vad överraskar er?
– Hur pass väl verkar nerifrån-perspektivet synkat med förändringsinitiativ och process som drivs av organisation som ni är verksamma inom?
– Vilka möjligheter ser ni för ert fortsatta arbete med hållbarhetsfrågor?
Mind Park i Helsingborg (kartan). Följ anvisning till “GreenPark” på andra våningen.
18.00-18.30 Introduktion och presentation av forskningsresultat
18.30-19.00 Enkel middag på plats
19.15-20.30 Gemensam diskussion och avslutning
Klicka nedan för att anmäla ditt deltagande i forum! https://www.soch.lu.se/formular/anmalan-till-policyforum-om-hallbar-valfard
I samband med detta policyforumet i Helsingborg anordnar vi ett panelsamtal inom ramen för Our Future City, “Medborgarengagemang för hållbar välfärd och ekosocialpolitik”mellan kl. 16-17.
Welcome to an Expert Workshop on Sustainable Welfare without Growth, on May 20th. The workshop presents and discusses results from the two research projects Sustainable Welfare for a New Generation of Social Policy, and Postgrowth Welfare Systems.
10.00-10.15 Coffee and fika
10.15-10.20 Welcome
10.20-11.10 Jayeon Lindellee, Max Koch, Johanna Alkan-Olsson: Eco-social policies and their popularity in Sweden. Discussant: Giorgos Kallis (Universitat Autònoma de Barcelona)
11.10-12.00 Alexander Paulsson, Tim Parrique, Martin Fritz, Jen Hinton, Max Koch et al.: GDP-growth dependency of OECD welfare states: A comparative analysis. Discussant: Arnaud Diemer (University Clermont Auvergne, HVL, CERDI, Postgrowth Institute)
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.40 Individual postdocproject Riya Raphael. Discussant: Mary P. Murphy (Maynooth University)
13.45-14.25 Individual postdocproject Jen Hinton. Discussant: Roger Hildingsson (Lund University)
14.30-15.10 Individual postdocproject Tim Parrique. Discussant: Francesco Laruffa (University of Geneva)
15.15-16.00 Developing research on postgrowth welfaresystems: Mine Islar, JohannaAlkan-Olsson et al. Discussant: Milena Büchs (University of Leeds)
The workshop presents and discusses results from the research projects Sustainable Welfare for a New Generation of Social Policy (Swedish Energy Agency, Energimyndigheten) and Postgrowth Welfare Systems (Lund University’s Research Programme for Excellence, focusing on Agenda 2030 and Sustainable Development).
Utifrån de 11 medborgarforumen vi genomförde under 2020 har vi skrivit fler vetenskapliga artiklar som har publicerats.
Klicka på länkarna nedan för att läsa (Open Access)!
Social Policy Without Growth: Moving Towards Sustainable Welfare States
För att se alla publikationer relaterade till vårt projekt, klicka HÄR för att komma till Lunds universitets Forskningsportal.
Under hösten 2021 berättade vi om några intressanta resultat av vårt projekt såhär långt i olika intervjuer.
“Därför kan basinkomst vara bra för klimatet” – en intervju i tidningen Syre
“Jobba och konsumera mindre…” – en artikel i hemsidan forskning.se
“Om nerväxt och hållbarhet – vilka åtgärder har stöd bland svenskar?” – ett pressmeddelande via Lunds universitet
Vi fortsätter arbeta med analys av våra enkätdata och material från medborgarforum för publicering av vetenskapliga artiklar. Mer forskningsresultat väntas att komma!
Här kan ni läsa vår slutrapport.
Vi kommer att fortsättningsvis publicera våra vetenskapliga studier här på hemsidan.
Läs i vår projektblogg om tidigare aktiviteter inom vårt projekt!
Som det första steget i vårt projekt genomförde vi 11 stycken medborgarforum (totalt 84 deltagare) för hållbar välfärd under 2020.
Vi träffade byalag på landsbygder som arbetar med omställningsfrågor, medlemmar i olika föreningar som arbetar med sociala frågor och miljöfrågor, och en ungdomsgrupp som arbetar med lokaldemokrati. Vi har också hållit fyra ’öppna’ möten där enskilda personer kunde anmäla sig till. Där samlades människor från olika yrkesgrupper och från olika åldrar, även enstaka personer som befann sig i andra delar av landet än Skåne.
Deltagarna diskuterade hur vi skulle kunna tillfredsställa våra grundläggande behov på ett mer hållbart sätt (med fokus på mat, boende, transport och arbete), med hjälp av Human Scale Development (HSD) som föreslogs av ekonomen Manfred Max-Neef.
Läs om några resultat av våra forum i följande vetenskapliga artiklar:
Social Policy Without Growth: Moving Towards Sustainable Welfare States
Våren 2021 genomförde vi en enkätundersökning:
”Vilka åtgärder för hållbar välfärd stödjer du? Enkätundersökning om inställningar till ekologiskt hållbar välfärdspolitik”
Enkäten skickades till ett representativt urval (c.a. 3,000 människor) av svenska befolkningen och innehöll 70 tals åtgärdsförslag för hållbar välfärd som delvis är baserade på behovsmatriser som fylldes i under våra forum och som delvis är baserade på tidigare forskning om ekosocialpolitik.
Vi arbetar med analys av inkomna svar (N=951), mer forskningsresultat väntas att komma.
I en intervjuartikel med vår projektledare kan du läsa lite om preliminär analys.
Här finns en ny publikation (2023) där vi redovisar en del resultat: Deliberating Sustainable Welfare-Work Nexus.
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Projektets deltagare står själva för sidans innehåll och projektens resultat.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se