Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektledare
Torbjörn Jansson
Projekttid
Augusti, 2018 - Maj, 2024
Aug, 2018 - Maj, 2024
Projektbudget
3733249
Lärosäte
Sveriges lantbruksuniversitet
Men produktionen av bioenergi kan också orsaka problem via sin egen klimatpåverkan och konkurrens om jord- och skogsbruksmark. Hur mycket energi som kan produceras hållbart är fortfarande oklart. Vi utvecklar en simuleringsmodell av odling, transporter, produktion, ekonomi och miljöpåverkan av bioenergi från jordbruksråvaror i Sverige. Som utgångspunkt gör vi ekonomiska analyser av förutsättningarna i olika regioner och av olika logistiska och tekniska lösningar för att omvandla råvaran till biodrivmedel. Vidare analyserar vi hur en ökad produktion av bioenergi påverkar markanvändningen och om den klimatpåverkan som produktionen ger upphov till är förenlig med klimatmålen. Med hjälp av modellen analyserar vi styrmedel som används för att stimulera produktion av bioenergi i Sverige.
Det är en av de frågor som Ida Nordin (SLU) kommer att diskutera med opponent Robert Lundmark (Luleå Tekniska Universitet) under försvaret av avhandlingen “Spatial economic modelling of greenhouse gas abatement on agricultural land”. Andra frågor är bland annat var det är ekonomiskt fördelaktigt att producera biobränslen, vilken betydelse det kan ha för transportsektorns växthusgasutsläpp, och vilken roll övergiven jordbruksmark kan spela.
Försvaret äger rum på SLU i Uppsala den 2 februari klockan 10:00, och det går att delta såväl på plats som via videolänk. Mer information hittar du här.
Ida Nordin spikar sin avhandling på institutionen för ekonomi, SLU, den 11 januari 2024. Foto: Torbjörn Jansson
På torsdagen nådde projektet en viktig milstolpe när Ida Nordin spikade sin avhandling med titeln “Spatial economic modelling of greenhouse gas abatement on agricultural land”. Att avhandlingen spikas betyder att den offentliggörs inför försvaret, som i detta fall äger rum fredagen den 2 februari. På institutionen för ekonomi på SLU sker spikningen handgripligen, medan den på andra ställen kan ske på annat vis.
Den här avhandlingen utforskar hur jordbruksmark kan användas för att minska växthusgasutsläpp på ett kostnadseffektivt sätt. Spatiala ekonomiska modeller används för att analysera hur relationer mellan regioner och markens egenskaper påverkar kostnaden för att producera biobränslen som syftar till att reducera utsläpp, och hur de påverkar globala utsläpp som orsakats av jordbrukspolitiken. Avhandlingen innehåller fyra artiklar.
Den första artikeln undersöker hur produktion av andra generationens biobränslen på jordbruksmark i Sverige kan organiseras kostnadseffektivt. För att göra detta utvecklas en spatial ekonomisk modell för lokaliseringsbeslut av biobränsleproduktion. Resultaten indikerar att lokaliseringen av biobränslefabriker i huvudsak påverkas av råvarans alternativkostnader.
Den andra artikeln fokuserar på vilken roll andra generationens biobränslen kan ha för kostnadseffektiv utsläppsminskning inom transportsektorn. Biobränslemodellen utvecklas till att inkludera konsumtion av transportbränslen och växthusgasutsläpp. Resultaten tyder på att inhemsk biobränsleproduktion är en kostnadseffektiv åtgärd för utsläppsminskning, med störst potential vid låga utsläppsmål.
Den tredje artikeln analyserar hur användningen av övergiven jordbruksmark påverkar biobränslets roll för kostnadseffektiv minskning av utsläpp inom transportsektorn. Övergiven jordbruksmark reducerar kostnaderna avsevärt, främst på grund av ökad kolinlagring och lägre råvarukostnader.
I den fjärde artikeln skiftar fokus till jordbrukssektorn. Artikeln undersöker påverkan av ett kopplat produktionsstöd inom EU:s jordbrukspolitik på växthusgasutsläpp från jordbruket både i EU och globalt, med hjälp av en modell för jordbrukssektorn. Resultaten visar att om det kopplade stödet avlägsnas minskar utsläppen i EU men leder till en läckageeffekt där 75 procent av utsläppen överförs till resten av världen
Här vi efter hand ut länkar till vetenskapliga artiklar relaterade till projektet. För närvarande finns följande publikation:
Nordin, I., Elofsson, K. och Jansson, T. (2021). Optimal localisation of agricultural biofuel production facilities and feedstock: a Swedish case study. European Review of Agricultural Economics. https://doi.org/10.1093/erae/jbab043
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Projektet finansieras av Energimyndigheten. Projektets deltagare står själva för sidans innehåll och projektens resultat.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se