Under seminariet fick vi bland annat lyssna till Sofie Hellberg som berättade att klimatfördelar inte är det som får föräldrar att välja aktiva transporter till skolan, som att gå eller cykla. I stället behöver man lyfta fram andra värden, som att det ger mer tid tillsammans med barnen och att barnen får utvecklas och lär sig hitta i sin närmiljö samtidigt som de får motion. Klimatnyttan blir då en välkommen bieffekt.
Mia Geijer berättade om de målkonflikter som kan uppstå när kulturhistoriskt intressanta byggnader ska energieffektiviseras. Att fatta beslut om energieffektivisering av byggnader utan att kulturhistoriska värden går förlorade kräver samarbete mellan olika kompetenser. Hon uppmanade kommuner att säkerställa att det finns såväl teknisk som juridisk och antikvarisk kompetens i kommunernas beslutsprocess.
Anna Krook-Riekkola berättade att stora, komplexa modeller och framtagning av olika framtidsscenarier kan hjälpa politiker och tjänstepersoner att komma framåt i energiomställningen. Hon menar att det är viktigare än någonsin att ta hjälp av experter för att förstå komplexiteten i energisystemet och möjliga konsekvenser av beslut som ska fattas, men att inte låta experterna styra besluten.
I den efterföljande paneldiskussionen deltog Erica Eneqvist, klimatstrateg på Stockholms stad, Jan Johansson, projektledare på Örebro kommun, Olga Kordas, programchef för Viable Cities och Karin Pleijel (MP), ordförande i miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad.
Panelen diskuterade bland annat målkonflikter som uppstår i omställningen. Andra centrala frågor, baserat på forskarnas resultat, var hur vi ger mandat i organisationen att driva omställningen och hur vi kan skapa acceptans för förändringar som kräver ett förändrat beteende av stadens invånare.
Så kan vi på lokal nivå fatta kloka beslut om framtidens energisystem (7 min)
Så kan byggnader energieffektiviseras utan att kulturvärden går förlorade (8 min)
Därför går omställningen till minskad biltrafik i staden långsamt (8 min)
Länk (1h 15 min)
Kontaktpersoner
Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller funderingar.
Kontakt:
mesam@energimyndigheten.se